Lijk jij ook zwanger door je dikke buik?

Voelt jouw buik ook steeds opgeblazen? Door dit gevoel lijk jij ook zwanger door je dikke buik. Je denkt regelmatig dat je wel zwanger lijkt. Je zit in de overgang en het lukt je ook maar niet om af te vallen.

Wat je ook probeert, de kilo’s gaan er niet af. Je hebt het volgende al geprobeerd:

  • op dieet gaan
  • overslaan van een maaltijd
  • minder eten


Maar het lukt niet! Om gefrustreerd van te raken. Sterker, je buik wordt alleen maar dikker.
Lijk jij ook zwanger door je dikke buik? En dan zie je de andere vrouwen om je heen die wel met gemak lijken af te vallen. Je hebt ook wel eens een tip van hun gebruikt, maar ook dit bleek niet te werken. Wat is er aan de hand?

 

Dieet om af te vallen
Vele mensen zijn wel eens op een dieet geweest met als doel af te vallen. De periode dat hiermee meestal wordt gestart is:

  • in het nieuwe jaar als goede voornemen
  • voor de zomervakantie
  • na de zomervakantie
  • op een maandag


Voordelen dieet

Het voordeel van een dieet is dat het tijdelijk is. Je volgt een bepaald schema en/of menu voor een bepaalde periode wat goed te volgen is. Je hoeft niet na te denken en je volgt op wat er aangegeven wordt. In die periode wordt het effect van het afvallen vaak wel bereikt.

 

Nadelen dieet

Zoals aangegeven is een dieet tijdelijk. Zoals benoemd verliezen mensen gewicht, maar dit stopt als het dieet is afgelopen. Het probleem is dat mensen niet weten hoe ze na een dieet verder moeten gaan. Je hoefde immers niet na te denken over het voedingspatroon. Dit was al voor je gedaan. Veel mensen gaan daarom weer eten zoals ze aten voordat ze op dieet gingen. Het gevolg is dat het gewicht weer toeneemt. Ook wel bekend als het jo-jo-effect.

 

Overslaan van een maaltijd / minder eten

Ook het overslaan van een maaltijd werkt averechts. Minder eten werkt alleen als je mindert op de juiste dingen. Maar bij het minder eten denk ik meteen aan het overslaan van een maaltijd of het volgen van een streng dieet. Door te weinig eten krijg je mogelijk te weinig calorieën binnen wat ervoor zorgt dat je in gewicht aankomt in plaats van dat het eraf gaat. Deze gewichtstoename zorgt er ook voor dat je buik dikker wordt.

3 andere oorzaken van een dikke buik
Oorzaak 1: Buikvet
Tijdens de overgang verplaatst het vet naar je buik. De reden dat dit gebeurt is, omdat in de eierstokken het hormoon oestrogeen veel minder wordt aangemaakt. De aanmaak van oestrogenen wordt overgenomen door het vet, zodat je lichaam toch nog een beetje over oestrogenen beschikt.
Wil je weten wat oestrogenen zijn: Dit kun je nalezen op de site van Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Oestrogeen

Dat het vet naar je buik verplaatst is niet de enige reden dat je een dikkere buik krijgt.
Veel vrouwen blijven hetzelfde eten wat zij bij wijze van spreken ook 10 jaar geleden aten.
Met het ouder worden gaat de stofwisseling omlaag. Doordat de stofwisseling omlaag gaat hebben vrouwen ook minder calorieën nodig. Als er niets verandert aan het eetpatroon zal je een teveel aan calorieën binnen krijgen, met als gevolg dat je gewicht gaat toenemen.

 

Oorzaak 2: te veel zitten
Een andere oorzaak is dat bij het ouder worden je energieverbruik afneemt. We worden minder actief en dat heeft als gevolg dat er ook minder wordt bewogen. We zitten meer en langer. En beweging is juist ontzettend belangrijk om vitaal te blijven. Als je minder beweegt, te veel zit en het eetpatroon verandert niet, dan zal je ook daardoor in gewicht aankomen.

Oorzaak 3: Opgeblazen buik
Veel vrouwen hebben ook last van een opgeblazen buik. Misschien eet je te snel, omdat je eigenlijk alweer door moet naar een volgende afspraak. Doordat je te snel eet, eet je gehaast, en dan krijg je ook veel lucht binnen. Dat hoopt zich op in je darmen en dat geeft een opgeblazen gevoel. Doordat er teveel lucht in je darmen zit, zal je buik ook dikker aanvoelen.

Wat kan je er aan doen?
De eerste stap die je al kunt zetten is door goed op je voeding te letten.
Veel producten bevatten suikers. In mijn blog “wat is de inlvoed van suiker tijdens de overgang” kan je lezen wat de invloeden van suikers zijn. De link hiervoor is: https://ikbenopgewicht.nl/2021/11/27/de-invloed-van-suiker-op-de-overgang/

Gezonde maaltijd
Waarom werkt het advies van mijn buurvrouw of vriendin niet?
In jouw wanhoop heb je je probleem met jouw beste vriendin of goede buurvrouw besproken. Want je hebt gehoord, en je ziet het ook, dat zij wel met succes een slankere buik krijgt. Van jouw beste vriendin of goede buurvrouw heb je een advies gekregen die zij zelf al een tijdje toepast.


Je bent enthousiast aan de slag gegaan, maar wat blijkt? Het doet niets! Sterker, je blijft alleen maar aankomen.

Dit betekent dus dat het advies wat jouw vriendin of buurvrouw heeft gegeven niet voor jou hoeft te werken. Dit heeft te maken dat elke vrouw anders is. En dat betekent dat voor elke vrouw een ander advies nodig is.

Wat doe ik zelf?
Ook ik behoor niet tot de slankste dames. Bij mij in de familie komt een dikke maag voor. Mijn moeder heeft een dikke maag en mijn oma had dat ook. Hier ben ik niet blij mee. Aangezien dit genetisch bepaald is, is het lastig dit weg te krijgen. Doordat ik in de overgang ben, loop ik het risico dat het erger wordt. En dit wil ik voorkomen.

In de afgelopen jaren ben ik steeds meer op mijn voeding gaan letten. Door de opleiding Overgang en Voeding en andere trainingen die gericht zijn op de overgang weet ik waar ik op moet letten op gebied van voeding. Maar ook leefstijl heeft een grote rol. Ik ben, sinds Coronatijd, veel meer gaan bewegen. Dit kun je terug lezen in mijn blog: https://ikbenopgewicht.nl/2021/02/10/hoe-houd-je-een-gezonde-leefstijl-ten-tijde-van-corona/
Dit heeft ervoor gezorgd dat ik veel beter mijn vel zit, dat ik gewicht ben kwijt geraakt en meer energie heb. En wat mij opvalt, ik heb geen middagdips meer!

Wil jij dit ook?
Met het programma Blij met meer energie! gaan we stapsgewijs te werk, zodat jij dit ook kunt bereiken,. Het voel Lijk jij ook zwanger door je dikke buik zal verdwijnen. Wil je hier meer over weten? Neen een kijkje op deze pagina!