Maken koolhydraten dik?

In ėėn van de workshops Tijd besparen in de supermarkt heb ik gevraagd: maken koolhydraten dik?
Het antwoord die ik kreeg was volmondig ‘ ja’!

 

Maar is dat zo? Maken koolhydraten dik?
De vraag moet eigenlijk zijn: welke koolhydraten maken dik? Vaak denken mensen dat ze dit moeten mijden om af te kunnen vallen,, maar we hebben ze ook nodig.
Eerst zal ik uitleggen waarvoor we ze nodig hebben..

Functies koolhydraten
Koolhydraten hebben functies, zoals:

  • Geven kleur en geur aan voeding
  • Draagt bij aan een goede ontlasting
  • Zorgt voor verzadiging
  • Heeft invloed op glucose-opname in het bloed.
  • Ze geven je energie om te denken, praten, bewegen, enzovoorts. Vooral voor de hersenen en rode bloedcellen zijn ze belangrijk. De hersenen kunnen zelfs niet zonder glucose, een soort koolhydraat. Het lichaam maakt glucose die je met je voeding binnenkrijgt.

 

Glucose
Als glucose niet meer uit voeding kan worden gehaald, gaat het lichaam zelf glucose maken uit aminozuren. Deze aminozuren komen beschikbaar door de afbraak van eiwit in het lichaam. Het is dus nodig om koolhydraten met de voeding binnen te krijgen om de afbraak van lichaamseiwit tegen te gaan.

Als glucose niet meer uit voeding kan worden gehaald, gaat het lichaam ergens anders vandaan halen, nl uit je spieren of jouw botten. Jouw lichaam gaat lichaamseigen eiwit gebruiken als brandstof. En dit wil je niet.

Het is daarom belangrijk koolhydraten uit voeding te halen.

Een uitgebreid artikel over glucose staat op de site van het Voedingscentrum:

Koolhydraten en overgangsklachten
Als je niet evenwichtig eet en jouw lichaam niet geeft wat het nodig heeft, dan raken de hormonen uit balans. Je kunt dan erg veel last krijgen van opvliegers en nachtzweten.
Door slaapproblemen raken de hormonen Ghreline en Leptine uit balans. Dit kan voor gewichtstoename zorgen.
Als je afhankelijk bent van suikers kan je bijvoorbeeld sneller last van krijgen van:

  • Moeheid
  • Concentratieproblemen
  • Opvliegers
  • Nachtzweten
  • Stemmingswisselingen


Hierover kun je lezen in mijn blog die ik eerder heb geschreven over suikers.

Koolhydraten
De antwoord op de vraag aan het begin van dit artikel of koolhydraten dik maken is dus afhankelijk welke koolhydraten je neemt. Als jij met regelmaat kiest voor suikers die alleen maar energie leveren en verder geen voedingsstoffen bevatten, dan is mijn antwoord ja.
Maar kies jij voor koolhydraten die voedingsstoffen bevatten, zoals volkoren producten, dan is mijn antwoord nee, tenzij je met regelmaat er weer teveel van eet.

Geen koolhydraatarm dieet
Je begrijpt, als je bovenstaande hebt gelezen, dat een koolhydraatarm dieet niet werkt. Met een koolhydraatarm dieet doe je jezelf enorm tekort. Los van het feit dat je onvoldoende voedingsstoffen binnen krijgt, zal je een koolhydraatarm dieet niet volhouden, omdat je een hele productgroep voor jezelf verbiedt. Zolang jij thuis bent zal het misschien wel gaan, maar als je een feestje hebt of uit eten gaat wordt het erg ingewikkeld voor je. Je mag dan zoveel gerechten of snacks niet van jezelf hebben. Want alles wat je ziet is koolhydraatrijk.

Hoeveel koolhydraten nodig?
Het Voedingscentrum adviseert voor volwassenen dat 40-70% aan koolhydraten uit voeding gehaald moet worden. De enige manier om dit bij te houden is door gebruik van een voedingsapp, zoals de Eetmeter van het Voedingscentrum. Andere apps, zoals MyfitnessPall kan natuurlijk ook.

Meer informatie?
Kom je er niet uit of wil je nog meer informatie?
Laat het mij weten. Ik denk graag met je mee! Maak een afspraak voor een gratis vrijblijvend gesprek! KLIK HIER om een afspraak te maken.

Stuur een e-mail bericht sturen naar info@ikbenopgewcht.nl of naar 06-24546093 kan uiteraard ook!