08/06/2025
Hoe kom je van een dikke buik af in de overgang?
Tijdens de overgang veranderen je hormonen én je buikomvang. Lees wat er echt speelt en hoe je gezond afvalt met een leefstijl die bij je past.
In deze blog benoem ik een aantal factoren die van invloed zijn.
Tijdens de overgang ervaren veel vrouwen problemen met het afvallen en het dikker worden van de buik. In deze blog leg ik uit wat er in je lichaam gebeurt en wat je eraan kunt doen.
Vaak wordt gedacht dat het aan voeding ligt en ligt daar meestal de focus op. Ja, meestal heeft het wel te maken met een calorie-overschot. Het klopt dat je minder calorieën moet eten dan dat je verbruikt om af te vallen. Maar er is meer...
Wat heeft nog meer invloed op jouw gewicht?
Hieronder noem ik een aantal factoren die van invloed zijn.
Genen
Heeft jouw familie (ouders, grootouders) een maatje meer. Dan heb je grote kans dat je deze genen ook hebt gekregen en dat je extra risico loopt op overgewicht. Dit kan komen door een familiaire aanleg. Echter betekent het niet dat je er niets aan kunt doen.
Stofwisseling
De snelheid van jouw stofwisseling bepaalt hoe snel je calorieën verbrandt. Het ouder worden heeft invloed, maar ook afname van jouw spiermassa. Door meer krachttraining te doen en door meer te gaan bewegen kan spiermassa weer toenemen. Hierdoor neemt de snelheid van de stofwisseling weer toe.
Leefstijl
Nachtrust
Weet jij hoeveel uur je slaapt? Richtlijn voor voldoende slaap is 7-8 uur. Dit kan per persoon verschillen. Op deze site kan je er meer over lezen.
Stress
Heb je hier veel last van? Chronische stress heeft invloed op het hormoon cortisol. Dit zorgt ervoor dat er meer vet in de buikholte wordt opgeslagen. Probeer stress te reduceren door te ontspannen, bijvoorbeeld met yoga of mindfulness.
Bewegen
Hoeveel beweeg jij? De norm is 150 minuten per week en 2x per week krachttraining. Op deze site kan je er meer over lezen.
Alcohol
Drink je regelmatig alcohol? Probeer het drinken van alcohol te verminderen. Hier kan je meestal al snel resultaat mee behalen. Alcohol draagt bij aan vetopslag in de buik en er wordt eerder geneigd naar ongezond eten, zoals snacks.
Roken
Roken heeft invloed op je stofwisseling, maar stimuleert ook je eetlust. Beter is om te stoppen met roken.
Voeding
Eet je voldoende, gevarieerd en volwaardig? Eten volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum kan jou op weg helpen. Op de site van het Voedingscentrum wordt dit verder uitgelegd.
Drinken
Hoeveel water en andere dranken drink je dagelijks? Te weinig drinken kan een hongergevoel geven.
Ontspanning
Ontspanning wordt vaak vergeten, maar is ook ontzettend belangrijk. Plan dit regelmatig in.
Diëten
Diëten heeft invloed op de stofwisseling. De meeste mensen staan er niet bij stil dat diëten slechts tijdelijk werken. Ze zijn op de lange termijn meestal niet vol te houden. In de meeste gevallen neemt gewicht en buikomvang toe nadat het dieet is afgerond, omdat je meestal terugvalt in je oude eetpatroon.
Medische zaken
Medicatie
Gebruik je medicatie? Controleer de bijsluiter of het medicijn invloed kan hebben op jouw gewicht.
Schildklier
Heb je een trage schildklier? Dit heeft invloed op de stofwisseling. Op de site van de schildklierverenigingkan je er meer over lezen.
Overig
Alles wat eventueel nog niet hierboven is genoemd, maar wat je wel doet. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde gewoontes, zoals:
- snaaien als je thuis komt na een drukke (werk)dag
- televisie kijken terwijl je eet
- een koekje bij de koffie
Buikomvang
Toename van de buikomvang en de wens om af te vallen gaan vaak hand in hand. Tijdens de overgang zal het vet wat zich bevindt op billen, heupen en benen zich verplaatsen naar je buik.
Hoeveelheid vet zal toenemen en spiermassa gaat afnemen. Dit is een natuurlijk proces wat van invloed is op het energieverbruik.
Je buikomvang neemt ook toe omdat je minder bent gaan bewegen naarmate je ouder wordt. En dit is ook van invloed op het energieverbruik. Echter zijn we ons er meestal niet bewust van dat het bewegen is vermindert. We denken vaak dat we nog net zo actief zijn als bijvoorbeeld 10 jaar geleden.
Als het eetgedrag niet verandert zal je langzaamaan in gewicht aankomen, omdat je energieverbruik minder is geworden, terwijl energie-inname niet verandert.
Risico’s
Gewichtstoename kan klachten veroorzaken, zoals:
- hoog cholesterol
- laaggradige ontstekingen
- hart- en vaatziekten
- hoge bloeddruk
- diabetes type 2
Wat zijn de richtlijnen voor een gezonde buikomvang?
- Mannen: minder dan 94 cm
- Vrouwen: minder dan 80 cm
Op de website van de Hartstichting staat uitgelegd hoe je je buikomvang kunt meten.
Leefstijl
Het is dus van belang om af te vallen door de verkeerde leefstijl om te buigen naar een gezonde leefstijl. En dit kan best een lastig proces zijn zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Ingesleten gewoontes moeten plaats maken voor nieuwe gewoontes. Voor veel mensen is dit een zeer lastige opgave.
5 tips die je op een gemakkelijke manier kunt toepassen
- Laat het koekje bij de koffie liggen
- Neem fruit of een snackgroente mee die je onderweg naar huis kunt opeten. Dit voorkomt dat je thuis gaat snaaien
- Maak een avondwandeling
- Neem geen yoghurt met een smaakje, maar voeg zelf vers fruit toe
- Leg je telefoon niet naast je bed. Dit voorkomt dat je er nog even op kijkt voordat je gaat slapen
Tot slot
Ik heb geprobeerd kort en bondig uit te leggen wat er in je lichaam gebeurt. Het is een ingewikkeld proces. Het is niet alleen minder eten of alleen meer bewegen. Zoals je hebt gelezen komt er veel bij kijken. Alles wat je doet heeft invloed op de werking van je hormonen.
Wil je serieus werk maken van je gezondheid tijdens of na de overgang? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek. Ik denk graag met je mee!
Je kunt mij bereiken op:
Of tel.06-24546093